Chleb i inne potrawy zbożowe, takie jak ciasteczka czy ciasto stanowią szczególny problem dla pacjentów cierpiących na problemy z przełykaniem. Z powodu ziarnistej tekstury potrawy są szczególnie ciężkie do przełknięcia. Gładszą teksturę można osiągnąć dzięki roztworom zagęszczającym przygotowanym na bazie preparatu Nutilis Clear.
Jak przygotować roztwór zagęszczający na bazie Nutilis Clear?
Potrzebne będą do tego:
- 200 ml płynu (np. mleka, soku owocowego, wywaru warzywnego)
- Pół miarki Nutilis Clear
Jak stosować roztwór zagęszczający?
- 1
Wlej przygotowany płyn (mleko, sok, wywar warzywny) do miski, dodaj pół miarki Nutilis Clear i wymieszaj.
- 2
Użyj roztworu natychmiast po przyrządzeniu - aby roztwór nie zgęstniał przed podaniem danego produktu, który chcemy przygotować.
- 3
Zanurz produkt (np. chleb lub ciastko) w roztworze i pozostaw go w nim przez ok. jedną minutę. Po minucie wyjmij i odłóż na talerzyk.
- 4
Tak przygotowany produkt - np. chleb lub ciastko - przykryj i schowaj do lodówki na ok. półtorej godziny przed podaniem go choremu.
Propozycja podania
Ciastka i biszkopty można zagęścić używając roztworu zagęszczającego na bazie soku owocowego lub mleka i preparatu Nutilis Clear.
Chleb można zagęścić w roztworze z Nutilis Clear i wywaru warzywnego.