Przepisy kulinarne > Śniadania > Kanapka z tuńczykiem i jajkiem

Kanapka z tuńczykiem i jajkiem

Drukuj przepis

Kanapka z tuńczykiem i jajkiem

Chleb

Składniki
200 ml wody albo warzywnego bulionu
3 kromki chleba bez skórki
1 miarka Nutilis Clear
Wartość odżywcza jednej porcji
Wartość energetyczna 3470,6 kJ
Wartość kaloryczna 829,0 kcal
Białka 43,1 g
Tłuszcze 44,2 g
Węglowodany 280,6 g
Cholesterol 4,5 g
Błonnik 4,2 g
Gluten +

Sposób przygotowania:

  1. Wlać 200 ml wody albo bulionu do miseczki, dodać miarkę Nutilis Clear i zamieszać.
  2. Kromkę chleba o grubości około 1 cm. Włożyć do miseczki tak, żeby chleb wchłonął wodę/bulion.
  3. Po chwili odwrócić kromkę na drugą stronę.
  4. Chleb ułożyć na talerzu, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Szef kuchni radzi:

Zagęszczony dodatek (pasta, sałatka) wspaniale urozmaici smak kanapki.
PAMIĘTAJ: zawsze należy ściąć skórkę z chleba i unikać pieczywa razowego z grubo mielonym ziarnem lub łuskami.

Pasta z tuńczyka

Składniki
90 g tuńczyka w oleju (z puszki)
30 g kremowego serka (może być smakowy np. ze szczypiorkiem lub chrzanem)
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
3 łyżki mleka
2 miarki Nutilis Clear

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksować wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Zmieszać je z jedną miarką Nutilis.
  3. Posmarować pastą kromkę chleba nasączoną w roztworze zagęszczającym.

Pasta jajeczna

Składniki
1 jajko ugotowane na twardo
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
50 ml mleka
2 miarki Nutilis Clear

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksować wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Zmieszać je z jedną miarką Nutilis.
  3. Posmarować pastą kromkę chleba nasączoną w roztworze zagęszczającym

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.