Ratatouille

Drukuj przepis

Ratatouille

Składniki
50 g bakłażana
50 g cukinii
40 g czerwonej albo żółtej papryki
2 łyżki oliwy z oliwek
100 ml zmiksowanych i przetartych przez sito pomidorów bez skórki (świeżych lub z puszki)
kilka listków bazylii
30 g grzybów (podgrzybków lub prawdziwków)
pół obranego i zmiażdżonego ząbka czosnku
30 g cebuli
1 łyżka czerwonego wina
2 miarki Nutilis Clear
Wartość odżywcza jednej porcji
Wartość kaloryczna 128 kcal
Węglowodany 10 g
Białka 4,4 g
Tłuszcze 7,8 g

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek. Dusić 10 minut na małym ogniu pod przykryciem.
  2. Dodać paprykę, bakłażan, cukinię, grzyby, doprawić solą i pieprzem, dusić kolejne 20 minut pod przykryciem.
  3. Na koniec dodać przetarte pomidory, wino i bazylię. Gotować ostatnie 5 minut bez przykrycia.
  4. Kiedy wszystkie składniki będą miękkie zmiksować je tak, by konsystencja była jedwabista, a później wymieszać z dwoma miarkami Nutilis Clear.

Szef kuchni radzi:

Danie można serwować ze zblendowanym makaronem lub puree ziemniaczanym na wierzchu.

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.