Przepisy na pyszne dania dla osób mających trudności w przełykaniu

Posiłki o zmodyfikowanej konsystencji wciąż mogą być smaczne. Z myślą o pacjentach zmagających się z dysfagią nasz szef kuchni stworzył szereg prostych przepisów na zrównoważone odżywczo dania.

Potrawy są proste, można je wykonać w domu, a ich kluczowym składnikiem jest Nutilis Clear. Dzięki kilku prostym wskazówkom dotyczącym podania przygotowanych posiłków, każda potrawa może wyglądać tak dobrze, jak smakuje. Dzięki tym wskazówkom pacjent otrzyma bezpieczniejsze, smaczniejsze oraz apetyczne potrawy na swoim talerzu.

Przepisy przygotowane zostały dla pacjentów wymagających konsystencji syropu - dlatego do każdej zagęszczanej potrawy dodajemy jedną miarkę preparatu Nutilis Clear. Jeśli przygotowujesz posiłek dla osoby z bardziej zaawansowaną dysfagią, która wymaga bardziej zagęszczonych potraw - dodaj do potraw odpowiednią ilość miarek Nutilis Clear - w zależności do zaleceń lekarza prowadzącego.

Zobacz przepisy

Przepisy kulinarne

Wskazówki dotyczące przygotowania potraw z preparatem Nutilis Clear

Urządzenia i przyrządy do gotowania

Pojemniki, miarki i trzepaczki to niektóre przyrządy wykorzystywane do przygotowywania potraw zawierających proszek Nutilis.

Wskazówki dotyczące przygotowywania potraw

Nasz szef kuchni przygotował kilka wskazówek dotyczących serwowania zagęszczonych potraw w najbardziej atrakcyjny sposób.

Wskazówki kulinarne

Czy wiesz, że można przygotować więcej niż jedną porcję zagęszczonej potrawy i zamrozić ją na przyszłość? Dowiedz się więcej!

Rola Nutilis Clear w przygotowaniu zagęszczonych potraw i napojów

Wszystkie przepisy zawierają w składzie dietetyczny środek spożywczy Nutilis. Przeczytaj więcej o roli proszków zagęszczających w przygotowywaniu potraw.

Wskazówki dotyczące przygotowywania potraw

Nasz szef kuchni przygotował kilka wskazówek dotyczących serwowania zagęszczonych potraw w najbardziej atrakcyjny sposób:

  • Kiedy przygotowujesz posiłek z większej ilości potraw (np. mięso, ziemniaki i marchewka), przetrzyj każdy składnik osobno i umieść osobno na talerzu. Dzięki temu zachowasz smak i kolor każdej potrawy – tak jak w przypadku normalnego posiłku. Możesz nawet nadać potrawom kształt zbliżony do naturalnego dzięki foremkom spożywczym (zob. zakładka "Urządzenia i przyrządy do gotowania").
  • Potrawy i napoje zagęszczone przy pomocy Nutilis Clear mogą być schładzane, mrożone i odgrzewane. Wiele osób woli przygotować większą ilość potrawy jedzonej relatywnie często i zamrozić kilka porcji na później (zamrażanie potraw w foremkach do lodu pozwala lepiej kontrolować wielkość porcji: można rozmrozić i podgrzać określoną ilość kostek potrzebnych do danego posiłku).
  • Chleb i inne potrawy zbożowe, takie jak ciasteczka czy ciasto stanowią szczególny problem dla pacjentów cierpiących na problemy z przełykaniem. Z powodu ziarnistej tekstury potrawy są szczególnie ciężkie do przełknięcia. Gładszą konsystencję można osiągnąć dzięki roztworom zagęszczającym przygotowanym na bazie proszku Nutilis Clear.

1) Jak przygotować roztwór zagęszczający na bazie Nutilis Clear?

Potrzebne będą do tego:
- 200 ml płynu (np. mleka, soku owocowego)
- pół miarki Nutilis Clear

2) Jak stosować roztwór zagęszczający?

  1. Wlej przygotowany płyn do miski, dodaj Nutilis Clear i wymieszaj.
  2. Użyj roztworu natychmiast po przyrządzeniu – aby roztwór nie zgęstniał przed dodaniem danego produktu, który chcemy przygotować.
  3. Zanurz produkt, który chcesz zagęścić w roztworze i pozostaw go w nim przez ok. jedną minutę. Po minucie wyjmij i odłóż na talerzyk.
  4. Tak zagęszczony produkt – np. chleb lub ciastko - przykryj i schowaj do lodówki na ok. półtorej godziny przed podaniem go choremu.

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.