Problemy z przełykaniem

Czym są problemy z przełykaniem

Osoby mające problemy z przełykaniem pokarmów o stałej konsystencji i płynów mogą cierpieć na dolegliwość zwaną dysfagią. Nie dość, że jest ona nieprzyjemna i czasami bolesna, dysfagia bywa również niebezpieczna, ponieważ trudności z przełykaniem mogą prowadzić do zakrztuszenia czy zaburzeń układu oddechowego, w tym zapalenia płuc. Osoby z dysfagią często nie mogą się w pełni najeść i napić, dlatego dolegliwości tej towarzyszy zwykle odwodnienie i utrata wagi.

Co powoduje dysfagię?

Niestety nie ma jednej przyczyny dysfagii, a trudności z przełykaniem mogą pojawić się w każdym wieku. Zazwyczaj dolegliwość ta towarzyszy chorobom przewlekłym, np. demencji i chorobie Parkinsona, może również pojawić się u osób, które przeszły udar albo zabieg chirurgiczny okolicy jamy ustnej lub szyi.

W jaki sposób proces połykania zostaje zaburzony?

Prawidłowe przełykanie to złożony proces. Podczas każdego przełknięcia zadziałać musi 31 par mięśni.

Przełykanie odbywa się w 4 odrębnych fazach: zaczyna się od włożenia pokarmu do ust, a kończy automatyczną odpowiedzią organizmu, który przesuwa pokarm w dół gardła do żołądka, a następnie do jelit. Pojedyncze pełne połknięcie trwa normalnie 8-20 sekund. U osób starszych może trwać dłużej. Problemy mogą pojawić się na każdym etapie przełykania.

Co można zrobić?

Pierwszym, najważniejszym krokiem w przypadku dysfagii jest jak najszybsza wizyta u lekarza, który postawi pełną diagnozę.

Istnieją metody leczenia dysfagii. Zestawy ćwiczeń mogą pomóc w wyćwiczeniu szczegółowych partii mięśni odpowiedzialnych za przełykanie. Osoby mające trudności w przełykaniu mogą również nauczyć się nowych metod przełykania, na przykład przy zmienionej pozycji głowy.

Innym skutecznym sposobem radzenia sobie z dysfagią jest zmiana konsystencji i tekstury posiłków oraz napojów. Dzięki posiłkom o zmodyfikowanej konsystencji osoby mające trudności mogą lepiej kontrolować proces przełykania.

Pracownicy służby zdrowia umieją ocenić i leczyć trudności w przełykaniu. Jeśli zauważysz jakiekolwiek objawy dysfagii u siebie lub swoich podopiecznych, jak najszybciej udaj się do lekarza.

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.